Nederlandse orang-oetandeskundige niet meer welkom in Indonesië na kritiek

  • Categorie: Algemeen
  • 5 minuten
  • 29 september 2022
  • Bron: NOS Nieuws

De Nederlandse bioloog Erik Meijaard, die al dertig jaar onderzoek doet naar orang-oetans, wordt niet meer toegelaten tot natuurparken in Indonesië. Hij heeft in de krant The Jakarta Post kritiek geleverd op het beleid van de Indonesische minister van Bosbouw en Milieu en daarvoor wordt hij nu gestraft.
De minister prees maandag op de Internationale Dag van de Orang-oetan het natuurbeleid van haar president en zei dat het dier niet met uitsterven wordt bedreigd. Volgens haar blijven de populaties zelfs groeien.
Meijaard en enkele andere vooraanstaande deskundigen schreven daarop een opiniestuk in de Indonesische krant over recente wetenschappelijke studies die juist het tegendeel laten zien. Volgens de deskundigen daalt het aantal orang-oetans al tientallen jaren en is er nergens sprake van populatiegroei.

De Nederlandse orang-oetandeskundige mag nu geen onderzoek meer doen in natuurparken in Indonesië. "Het is een donderslag bij heldere hemel. Ik moest het via Twitter vernemen, want officieel heb ik nog niets gehoord", zegt Meijaard in het NOS Radio 1 Journaal.
 
Orang-oetans leven in het wild alleen nog in de regenwouden van Borneo en Sumatra. Meijaard waarschuwt al jaren dat het niet goed gaat met de mensaap. Sinds 1999 is volgens hem al meer dan de helft van de populatie op Borneo verdwenen.
De mensapen verdwijnen vooral door een combinatie van ontbossing en de aanleg van oliepalmplantages. Maar er worden volgens Meijaard ook 1500 tot 2500 orang-oetans per jaar gedood door jagers.
Meijaard zegt dat hij alleen maar kan gissen naar waarom de Indonesische overheid concludeert dat het niet slecht gaat met de populatie orang-oetans. "De overheid meet op een bepaalde manier in negen natuurparken, maar ik vind die manier van meten niet betrouwbaar."


Bezorgd over kwaliteit

Aan de andere kant doet Indonesië volgens Meijaard veel tegen de ontbossing in het land. "Dus dat is positief en dat hebben we ook vaak gezegd."
Hoe het nu verder moet, weet Meijaard niet. "Ik maak me geen zorgen over mijn eigen toekomst, want ik kan overal wel werken, maar ik ben wel bezorgd over de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek in Indonesië."

©2020 Palmoliecrisis

×