FrieslandCampina: onderzoek naar klachten over ‘duurzame’ palmolie in zuivelproducten

  • Categorie: Algemeen
  • 23 november 2023
  • Bron:

Sinds 2011 verwerkt FrieslandCampina alleen nog RSPO-gecertificeerde palmolie in zijn zuivelproducten. De zuivelonderneming gaat ervan uit dat het hier om duurzaam geproduceerde palmolie gaat. Sinds 2019 is het Indonesische bedrijf First Resources een van de leveranciers van FrieslandCampina. Het bedrijf is een grote gecertificeerde leverancier van ‘duurzame’ palmolie in Indonesië en hield zich via schaduwbedrijven toch bezig met ontbossing op grote schaal voor de productie van palmolie.

Dat meldt Follow the Money op basis van onderzoek en samenwerking met de journalistieke non-profitorganisatie The Gecko Project en het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ).

Nader onderzoek naar First Resources

Indien bewezen, dan is de handelwijze van First Resources voor de zuivelonderneming onacceptabel. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek en gesprekken met leveranciers treft FrieslandCampina gepaste maatregelen, zo meldt het bedrijf in een reactie. Ook laat het de klachten onderzoeken door de vertegenwoordiger van het grootste certificeringssysteem voor de duurzame productie van palmolie: Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO).

Het Belgische voedingsbedrijf Vandemoortele gaat al een stap verder en heeft zijn leveranciers gevraagd om voorlopig geen palmolie afkomstig van First Resources te leveren. De Vlaamse zakenkrant De Tijd meldt dat dit in elk geval voor de duur van het onderzoek naar de beschuldiging geldt. Mochten de beschuldigingen kloppen, dan verbreekt het voedingsmiddelenbedrijf de banden definitief.

RSPO-keurmerk voor palmolie

First Resources sloot zich in 2008 aan bij de RSPO. De onderneming profileert zich sindsdien als duurzame producent van palmolie. Bedrijven die het RSPO-keurmerk gebruiken mogen hun plantages niet meer uitbreiden ten koste van regenwoud en biodiversiteit. Het keurmerk is in Nederland één van topkeurmerken die door Milieu Centraal is gekozen.

First Resources is een van de grootste producenten van palmolie ter wereld. Het Indonesische bedrijf is eigendom van de puissant rijke familie Fangiono. Onderzoekers analyseerden tientallen bedrijfsdocumenten en voerden gesprekken met 14 anonieme medewerkers van First Resources en gelinkte bedrijven. Ze concludeerden op basis van dit onderzoek dat First Resources, en ook andere palmoliebedrijven in handen van de familie Fangiono, zich op grote schaal schuldig maakt aan ontbossing voor de productie van palmolie. Het is niet voor het eerst dat deze aantijging op tafel ligt. First Resources ontkende eerder dat er sprake is van verwevenheid tussen de bedrijven.

©2020 Palmoliecrisis

×