Makkelijk is het niet, maar je kúnt producten met palmolie vermijden. Zo pak je het aan

  • Categorie: Palmolie
  • 26 augustus 2021
  • Bron: TROUW

Trouw heeft een artikel geschreven over palmolie: "Het is broodnodig om producten die palmolie bevatten te laten staan, vindt milieujurist Janneke Bazelmans. Zij schreef een thriller, Verkapt, om een breed publiek te vertellen over misstanden in de palmolie-industrie. “Met palmolie zelf is niet zo veel mis, hoewel het veel verzadigd vet bevat, maar wel met de manier en grote schaal waarop het verbouwd wordt. Het gaat gepaard met de kap van tropisch bos en met grove mensenrechtenschendingen, zoals landroof. En de biodiversiteit is in het geding, want op een oliepalmplantage groeit niet anders dan de oliepalm zelf.”
 
Palmolie wordt wereldwijd veel gebruikt omdat het een efficiënt gewas is en niet veel kost. Het zit in van alles: van koekjes, babyvoeding en chocoladerepen tot pizza en zeep. “Het groeit in tropische gebieden aan de andere kant van de wereld. We zouden moeten overstappen op regionale olie die in Europa kan worden verbouwd, zoals koolzaad en raapzaad”, vindt Bazelmans.

Er is duurzame palmolie op de markt van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), maar daarop overstappen, vindt Bazelmans een schijnoplossing. “De RSPO kan niet garanderen dat er geen misstanden plaatsvinden. Honderden rapporten bewijzen dat er wel misstanden zijn”, zegt Bazelmans.

Dirk-Jan Oudshoorn van Forestwise bevestigt dat. Zijn bedrijf werkt met de bevolking op Borneo aan alternatieven. “Op de palmolieplantage naast het bos waar wij noten oogsten, die nota bene RSPO-gecertificeerd is, zagen we dat er wél werd ontbost.”

Lees hier het complete artikel. 

©2020 Palmoliecrisis

×