Leveranciers Neste kapt meer dan 10.000 hectare regenwoud

  • Categorie: Ontbossing
  • 4 min
  • 9 november 2020
  • Bron: Milieudefensie

Palmolieleveranciers van het biobrandstofmerk Neste zijn verantwoordelijk voor meer dan 10.000 hectare gekapt regenwoud sinds 2019 maakt milieudefensie bekent. Dat is een gebied ter grootte van Parijs!
Neste 
Neste is de grootste biodieselfabrikant van de wereld. Jaarlijks wordt 1,3 miljoen ton palmolie en palmvetzuurdestillaat gekocht. Hier wordt biobrandstof van gemaakt. Om dit aantal te kunnen bereiken, is een groot aantal landbouwgrond nodig. Voor de aanleg van deze palmolieplantages wordt ontzettend veel regenwoud gekapt in onder andere Indonesië en Liberia. Het gevolg is het uitsterven van zeldzame dieren en planten. Ook worden de mensen die afhankelijk zijn van het regenwoud van het land verjaagd.

Niet duurzaam produceren
Uit bronnen laat Neste zelf weten dat zij erg duurzaam produceren. Hierdoor onderzocht Milieudefensie 18 bedrijven die palmolie leveren aan Neste. Helaas zijn deze bedrijven verantwoordelijk voor ontbossing, branden, landconflicten en omkoping. Deze feiten staan in het nieuwe rapport van The Dark Side of Neste's Biofuel Production. 

Leveranciers van Neste
De bedrijven in de lijst van Milieudefensie zijn schuldig aan misstanden, waaronder landroof in Liberia. Daarnaast is de leverancier First Resources verantwoordelijk voor 1.600 hectare ontbossing, 2.000 branden en meerdere conflicten tussen de lokale gemeenschappen tussen januari 2019 en juni 2020 in Indonesië. Helaas blijft Neste palmolie kopen van dit bedrijf!

Bron: duurzaam-ondernemen.nl en Milieudefensie

©2020 Palmoliecrisis

×