Een Koreaanse palmoliegigant heeft delen van Azië's grootste overgebleven regenwouden opgekocht. Een visueel onderzoek dat vandaag is gepubliceerd, suggereert dat er opzettelijk branden op het land zijn gesticht. Lees hier het volledige artikel:
BBC NEWS.
BBC News heeft een onderzoek gepubliceerd met schokkende afbeeldingen.
Petrus Kinggo is een ouderling van de Mandobo stam. Hij heeft geleefd in de bossen in Papoea, Indonesië. Zes jaar geleden werd de heer Kinggo uitgekocht door de Zuid-Koreaanse palmoliegigant Korinda met slechts 8 dollar per hectare om zijn land te verlaten. 'Het leger en de politie kwamen naar mijn huis en zeiden dat ik het bedrijf moest ontmoeten. Ze zeiden dat ze niet wisten wat er met me zou gebeuren als ik dat niet deed.' Wij vinden het verschrikkelijk om te lezen dat de traditionele stammen op deze manier hun land moet verlaten voor palmoliegiganten.
Indonesië is de grootste exporteur van palmolie met een grote groei in Papoea. Dit archipel heeft de snelste ontbossingspercentage ter wereld meegemaakt. Grote uitgestrekte bosgebieden zijn gekapt om plaats te maken voor een grote hoeveelheid palmbomen.
Bedrijven als Korindo maken gebruik van vuur om bossen weg te branden en palmbomen terug te zetten. Deze zogenaamde Slash and Burn techniek is illegaal vanwege de luchtvervuiling die het veroorzaakt en de verhoogde risico op branden. Korindo ontkent branden te hebben gestoken en zegt dat het de wet volgt. Maar volgens een nieuw onderzoek van de Forensic Architecture-groep aan de Goldsmiths University in Londen en Greenpeace International, gepubliceerd in samenwerking met de BBC, is er bewijs dat wijst op opzettelijke verbranding op het land tijdens de landopruimingsperiode. "Ze stapelden lange rijen op, misschien wel 100-200 meter lang, en goten er benzine overheen en staken ze vervolgens aan", zei een boer. Volgens Greenpeace International worden bedrijven zelden ter verantwoording geroepen voor slash and burn - een praktijk die bijna elk jaar een rokerige waas veroorzaakt in Indonesië die uiteindelijk de hele Zuidoost-Aziatische regio kan bedekken, waardoor luchthavens en scholen sluiten.
In het artikel is alles te lezen over de mensenrechten van de bewoners van de landen, de ontbossingen van palmoliegigant Korindo, het onderzoek van BBC en het leven van de stammen achteraf.
Lees hier het volledige artikel van BBC.